הימים, ימי סוף שנות ה-90. אני מנסה להתחבר לאינטרנט וצועקת: "אל תשתמשו בטלפון עכשיו!", כדי שבני משפחתי ידעו להימנע כעת משימוש בטלפון הביתי. אם נולדתם בשנות האלפיים כנראה שאינכם מכירים את החוויה הזאת, אבל בני ה-30 ומעלה זוכרים היטב כיצד הגלישה באותם זמנים השתלטה על קו הטלפון ומנעה מאיתנו את היכולת לקבל או להוציא שיחות. כן כן, מה ששמעתם – כל צלצול או הרמת שפופרת ללא הזמנה – סיכנה את הגלישה עד כדי ניתוק. אחר כך הייתי ממתינה דקות ארוכות עד שהמודם העתיק בעל הצליל הרועש היה מצליח לאתר את הרשת, וסממני חיים מסעירים היו מתעוררים להם לאט לאט על המסך.
לאכול את העוגה – ולאכול ולאכול ולאכול
השנים חלפו אבל אפילו היום, כ-20 שנה אחרי שהאינטרנט הביתי הפציע, הרשת הביתית עדיין מהווה סוג של עקב אכילס עבור רובנו, למרות העצמאות והמהירויות הגבוהות שהשיגה. איכשהו רוחב הפס אף פעם לא מספיק לנו, על אחת כמה וכמה כשחושבים על כמות המכשירים האלקטרונים המחוברים שהולכת וגדלה, כל אחד מהם צורך פרוסה נוספת מעוגת המהירות המובטחת.
אינטרנט מהיר-איטי או – לידתם של המכשירים החכמים
מה לא נשען על הרשת הביתית שלנו? המחשב הנייד, המחשב הנייח, הטאבלטים של הילדים והטלפונים הסלולריים. אפילו מכשירים שבעבר לא חשבנו שהם מסוגלים בכלל להתחבר לרשת, עושים זאת בימינו, ונוגסים גם הם בעוד נתח מהעוגה. שעונים חכמים, רמקולים חכמים, טלוויזיות וממירים חכמים דוגמת partner tv הם רק חלק מהדוגמאות לכך. הדיבור ההולך וגובר על "הבית החכם" או "האינטרנט של הדברים" גורם לנו להבין שבקרוב מאוד כל המכשירים האלקטרונים בבית שלנו יישענו גם הם על הרשת הביתית, כשבחלק מהבתים זה כבר קורם עור וגידים כבר היום, עם המקררים החכמים, הנורות החכמות, הרובוטים השואבים ומפסקי החשמל החדשים. אומת הסטארט־אפ או לא?
כך נוצר מצב שלצד ההתפתחות המטאורית של האינטרנט הביתי המהיר, פותחו מכשירים חכמים רבים נוספים, הנשענים עליו ונוגסים בעוגת המהירות שלנו. אז מצד אחד, מה יותר כיף מהיכולת שלנו לשלוט בכל המכשירים בבית? אבל מצד שני – עלינו לדאוג שה-WIFI אכן יגיע לכל מקום בבית ויספק להם את ה"דלק" הנדרש כדי לעבוד.
כניסת מכשירים חכמים הביתה מצריכה מהפכת WIFI חכמה אף יותר
כדי להבין מהם החידושים בעולם האינטרנט האלחוטי הביתי וכיצד מתחילה הרשת הביתית לתת מענה יציב ורחב יותר לצרכים הדיגטליים הרחבים שלנו, הושבתי לשיחה קצרה את גולן טופמן, מנהל מוצר ציוד קצה קווי ברשת פרטנר.
"לצערי, כמעט בכל בית יש 'אזורים אפורים', אזורים שקליטת ה-WIFI לא מגיעה אליהם", מסביר טופמן ואף מוסיף שאפילו מוצרים מגדילי טווח למיניהם מעניקים פתרון חלקי בלבד, שכן הם מגדילים את טווח ה-WIFI במטרים ספורים, ועדיין לא מצליחים לחלוש על כלל הבית.
האם ככל שזה נוגע ל-WIFI העתיד ורוד, ומהיר, יותר? מסתבר שכן, וכן
בשנתיים האחרונות נמצא פתרון חדש ומבריק לבעיה – מוצר המכונה WIFI mesh אשר ממש בימים אלו מתרחשת דריסת הרגל האמיתית שלו בישראל. טופמן מפרט: "למוצר קוראים DECO, או ערכת WIFI, והוא מאפשר לנו שלושה דברים. קודם כל הוא פותר את הבעיה המוכרת של שטחים אפורים בבית, ומאפשר לפרוס את הרשת בצורה אופטימלית כך שתכסה את כל שטח הבית. הדבר השני שהמוצר הזה עושה הוא לאפשר לנו שליטה וניהול מלא של הרשת".
למה הכוונה שליטה ברשת?
"בעזרת האפליקציה הייעודית אנחנו יכולים לראות את הסטטוס של הרשת כל הזמן, כלומר לראות בכל רגע אם אנחנו מחוברים לאינטרנט, אפילו מחו"ל", טופמן מבאר. להזכירכם שעד עכשיו כדי לשנות סיסמה ל-WIFI, היית צריך להיות מינימום מהנדס מחשבים. ה-WIFI mesh מנגיש את השליטה בהגדרות והופך את הפעולה לפשוטה מאי פעם, כך שכל אחד יכול ליהנות מהרשת ולנהל אותה, גם אם הוא לא מנהל מערכות המידע של עולם המטריקס, או בקיא בכלל בתחום המחשוב.
אז WIFI Mesh מאפשר פריסת WIFI מיטבית ברחבי הבית שלנו, מנגיש לנו את יכולות השליטה ברשת הביתית, ומה הדבר השלישי?
"או, היתרון הכי מגניב במוצר לדעתי, וזה משהו שאי אפשר לעשות בדרך אחרת, הוא בקרת הורים מלאה. זה בעצם אומר שאני יכול לקחת מכשירים מסוימים שמחוברים לרשת, ולהחליט שאני מפסיק להם הגישה לזמן מוגדר, שאני קובע מהו".
אתה יכול לתת לכך דוגמה?
"תחשבי שאני, כהורה, יכול להחליט שאחרי 8 בערב הילד שלי לא יגלוש באינטרנט. אז מהיום אני מסוגל לשלוט במכשירים שלו, שנשענים כמובן על הרשת, ולכבות להם את הגישה. אותו עיקרון עובד גם הפוך – באפשרותי לתעדף מכשירים מסוימים על פני אחרים – להחליט שהחתיכה שלי תהיה עכשיו הכי גדולה בעוגה, כי אני בדיוק צופה בסרט, או עושה פעילות מסוימת שמצריכה נתח גדול יותר מאותה עוגת מהירות. בארצות הברית זה כבר מצליח בטירוף".
ה-WIFI mesh של פרטנר מגיע עם שלוש יחידות, ותוכלו לרכוש אותו בכל אחד מהדוכנים או מרכזי השירות של החברה, או דרך הזמנה טלפונית ושליח עד הבית.