
הטלפון הסלולרי הפך בעשור האחרון לחלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. אנחנו קמים איתו בבוקר, הולכים לישון כשהוא לצידנו ובין לבין הוא גם אתנו לאורך כל שעות היום: החל מהעלאת פוסטים או סטוריז, דרך התעדכנות בקבוצת הוואטספ של העבודה, הזמנת אוכל וכמובן – מציאת הפרטנר או הפרטנרית שילוו אותנו (חוץ ממנו).
וכשהסלולר הוא מרכז חיינו, אין פלא שבשנים האחרונות נבנה סביבו קוד התנהגות שמגדיר את "הנימוסים הדיגיטליים": מה לגיטימי לעשות, ממה עדיף להימנע ובאילו סיטואציות דווקא עדיף להשאיר את הנייד בצד, למרות הכל. כללי ההתנהגות" הללו אמנם לא כתובים באף מקום, אבל הם בהחלט הרבה מעבר לתחושה או תופעה. מדד הסלולר שגיבשנו כאן בפרטנר בחן את ההתנהגות הסלולרית בקרב מדגם מייצג ענק של כלל החברה הישראלית, ואפשר לנו לגלות איך נראה היום-יום שלנו – ומה זה אומר עלינו.
רק אל תתקשרו
שיחה טלפונית, הפכה בשנים האחרונות, לדבר הכי פחות מנומס שאפשר לעשות. מחצית (50%) מהציבור הישראלי מעדיף להתכתב בהודעות, גם אם מדובר במקרי חירום, ורק 31% הגדירו שיחה טלפונית כדרך התקשורת הטובה ביותר. ההעדפה הזו חוצה את כל קבוצות הגיל, כאשר רק מבוגרים עדיין מעדיפים שיחה על פני הודעה.. מי שכן מעז ומחליט כנגד כל הסיכויים להתקשר צריך לקחת בחשבון שככל הנראה הצד השני לא יהיה מרוכז אך ורק בשיחה. למרות שרובנו (71%) שזו לא התנהגות לגיטימית, 85% מאיתנו מתעסקים בדברים אחרים בזמן שיחה טלפונית. באופן אירוני למדי, ותוך כדי השיחה, אנחנו מתכתבים עם אחרים (66%), נמצאים ברשתות חברתיות (59%), גולשים באינטרנט (52%) ואפילו בודקים מיילים של העבודה (38%).
ובטח שאל תענו לשיחה באמצע דייט
רבע מהישראליים (76%) סבורים שלגיטימי לדבר בטלפון ברחוב, אבל לגבי תחבורה ציבורית כבר יש הרבה פחות תמימות דעים: 53% מהציבור מאמינים שלא מקובל לדבר בטלפון תוך כדי נסיעה בתחבורה ציבורית בעוד 47% לא רואים בכך בעיה. גם במסעדה (56% סבורים שלא לגיטימי, 44% שכן), חדר המתנה לרופא (58% רואים בכך התנהגות לא מקובלת לעומת 42% שכן) ונהיגה (61% חושבים שלא מקובל, 39% שכן) הדעות חלוקות. רובנו נמנע מלדבר בטלפון בשירותים (71%), בחדר הכושר (79%) ובמעלית (81%) אבל המוסכמה החברתית המרכזית שמקובלת כמעט על כל הישראלים (92%) היא שלא מדברים בטלפון במהלך דייט.
לא לגיטימי להיעלם באמצע קשר
התחום הרומנטי לספק תובנות מעניינות, גם אחרי שהדייט נגמר – ובמיוחד במקרים של סיום הקשר.43% מהנשים ו-33% מהגברים סבורים כי לגיטימי לסיים קשר רומנטי בהודעה לפני דייט שלישי. אחריו, המספרים צונחים כשרק 23% מהנשים רואות את זה כהתנהגות מקובלת לעומת 19% מהגברים. באופן גורף כל הציבור בישראלי סבור שגוסטינג (ghosting) – ניתוק קשר חד צדדי באמצע קשר רומנטי – הוא משהו שלא מקובל (למעלה מ-80% בכל שכבות הגילאים). אלא שלמרות זאת: חלק לא מבוטל מאתנו טוען שהם עשו גוסטינג (30% מהצעירים עד גיל 34, 21% עד גיל 54) או חוו אותו (39% מהצעירים עד גיל 34, 30% עד גיל 54).
משפחה זה מעל הכל, גם מעל הסלולרי
אין ספק שהסלולר הוא כמעט עוד איבר בגוף, אבל באופן גורף כמעט כולנו יודעים לעצור, למען הדברים שחשובים באמת. אחד מכל ארבעה ישראליים מצמצם את השימוש בטלפון הסלולרי בסופי השבוע, 64% מתוכם עושים זאת על מנת להקדיש זמן למשפחה. כמו כן כמעט כל הציבור הישראלי, בכל שכבות הגיל, יימנע מלבדוק את המכשיר הסלולרי בזמן ארוחה או בילוי משפחתי. מי שבכל זאת יציץ מדי פעם יעשה זאת לעיתים רחוקות. בדומה, גם במהלך בילוי עם חברים, רובנו יודעים לשים את הטלפון בד ולהתרכז במי שמולנו.
לקוד ההתנהגות המלא של הציבור הישראלי ולמדד הסלולר המלא לחצו כאן